زمان ارسال اظهارنامه ارزش افزوده
طبق قانون، مالیات بر ارزش افزوده باید به صورت فصلی و ۳ ماه یکبار پرداخت شود. کسب و کارهای مشمول مالیات ارزش افزوده، وظیفه دارند تا ۱۵ روز (در قانون جدید تا یک ماه) پس از پایان هر فصل به آدرس my.tax.gov.ir مراجعه کرده و اظهارنامه ارزش افزوده خود را ارسال کنند. در صورتی که اظهارنامه ارزش افزوده در مدت زمان قانونی ارسال نشود، جریمه دیرکرد در پرداخت به مبلغ مالیات اضافه خواهد شد.
روش و مراحل ارسال اظهارنامه ارزش افزوده
ارسال اظهارنامه برای مودیان بسیار ساده بوده و مودیان مشمول مالیات بر ارزش افزوده کافی است در زمان فروش کالاها و عرضه خدمات، صورتحساب را صادر کنند. سپس علاوه بر بهای کالاها و خدمات عرضه شده، مالیات بر ارزش افزوده را محاسبه و از خریدار دریافت کنند.
نکات تغییر نرخ ارزش افزوده در ارسال به سامانه مودیان
سامانه مودیان فاکتورهای سال 1402 را به نرخ 9 درصد و فاکتورهای سال 1403 را با نرخ 10 درصد قبول میکند به این منظور باید هنگام ارسال به سامانه مودیان این مورد را در نظر گرفت که اگر تاریخ ایجاد فاکتور سال 1402 بوده و در فرم جمعآوری سال 1402، فاکتور نشان داده شود باید در تعریف کالا/خدمت نرخ 9 درصد آورده شود و اگر تاریخ ایجاد فاکتور سال 1403 باشد و در جمع آوری سال 1403، فاکتور نشان داده شود، باید در تعریف کالا خدمت این نرخ به 10 درصد تغییر کند.
(شما میتوانید تاریخی که فاکتور در جمعآوری صورت حساب سامانه مودیان نشان داده میشود را در فهرست فاکتور فروش ستون «تاریخ صدور صورت حساب سامانه مودیان» مشاهده کنید )
در نظر داشته باشید که نرخ مالیات در سیستم جز اطلاعات پایه است و با تغیر سال مالی تنظیمات آن تغییر نخواهد کرد به این منظور باید در نظر داشته باشید بنا به سالی که در جمع آوری فاکتور نشان داده میشود ابتدا طبق راهنمای بالا نرخ همان سال را برای کالا خدمت ،درست کرده و سپس اقدام به ارسال فاکتور نمایید .
نکته : برای ارسال به سامانه مودیان مبلغ ارزش افزوده از حاصل ضرب «نرخ آورده شده در تعریف کالا» در «مبلغ کل کالا» و سپس «جمع مالیات های کالاهای آورده شده در فاکتور» در نظر گرفته میشود و مبلغ که در فاکتور به عنوان ارزش افزوده آورده شده است به سامانه ارسال نمیشود. یعنی اگر نرخ کالا در تعریف کالا 9 درصد باشد ولی در فاکتوری که در سال 1403 ایجاد شده است به صورت دستی 10 درصد وارد شده باشد، موقع ارسال سیستم همان 9 درصد را ارسال کرده و به خطای ارزش افزوده خواهید خورد .
نکته 2 : اگر فاکتوری با نرخ 9 درصد در سال 1402 ارسال شده باشد ولی در سال 1403 اقدام به ویرایش یا صدور فاکتور برگشتی کنید، این فاکتورهای اصلاحی به تاریخ ویرایش یعنی همان سال 1403 در جمعآوری مشاهده میشود و در این صورت سامانه نرخ 10 درصد را برای این فاکتورها در نظر میگیرد. باید در نظر داشته باشید:
· در تعریف کالا ها نرخ 10 درصد وارد شده باشد؛
· فاکتورهای اصلاحی ارسال شده مالیات را به نرخ 10 درصدی برای سامانه میفرستد و اگر در فاکتور همچنان نرخ 9 درصد باشد اختلافی مابین ارزش افزوده فاکتور داخل سیستم با فاکتور داخل سامانه مودیان خواهید داشت.
روش ارسال اظهارنامه ارزش افزوده و پرداخت مالیات ارزش افزوده
ارسال اظهارنامه برای مودیان بسیار ساده بوده و مودیان مالیات بر ارزش افزوده کافی است در زمان فروش کالاها و عرضه خدمات، صورتحساب را صادر کنند. سپس علاوهبر بهای کالاها و خدمات عرضه شده، مالیات بر ارزش افزوده را محاسبه و از خریدار دریافت کنند. توجه داشته باشید که اطلاعات و اسناد و مدارک خرید و فروش باید تا زمان ارسال و تکمیل اظهارنامه فصلی نگهداری شوند. در ادامه بهصورت مرحله به مرحله روش ارسال اظهارنامه ارزش افزوده و نحوه پرداخت مالیات ارزش افزوده را توضیح دادهایم. شما با این روش میتوانید گزارش ارزش افزوده خود را بهراحتی ارسال کنید. استفاده از نرم افزار مالی در این فرایند، کمک میکند تا محاسبات شما سریعتر و سادهتر شوند.
1 – در پایان هر سه ماه باید اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده را از طریق سامانه یکپارچه مالیات بر ارزش افزوده به آدرس my.tax.gov.ir ثبت کرد. پس از ورود به سامانه مالیات بر ارزش افزوده باید نام کاربری و رمز عبور خود را وارد کنید و در مرحله بعدی نیازمند وارد کردن کد پیامک شده هستید: