اظهارنامه مالیاتی چیست؟
به طور خلاصه میتوان گفت که اظهارنامه مالیاتی، همان کارنامه افراد حقیقی و حقوقی است که در درون آن هم اطلاعات ارزشمند بسیاری از قبیل میزان درآمد، میزان هزینهها و میزان سود و غیره درج شده است.
تاریخچه اظهارنامه مالیاتی در ایران به دوران قاجار (سال ۱۲۹۱) باز میگردد و از آن زمان تاکنون تغییرات متعددی را تجربه کرده است. این سیستم با تصویب قوانین مالیاتی مختلف در دوران پهلوی و پس از انقلاب اسلامی تکامل یافته و به شکل فعلی خود شکل گرفته است. ایران از سیستم مالیات مستقیم و غیرمستقیم به شکل مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده استفاده میکند و هر سال اظهارنامه مالیاتی برای افراد حقیقی و حقوقی ارسال میشود. یک شخص، شرکت یا موسسه حسابداری به شما در تنظیم اظهارنامه مالیاتی سالانه میتواند کمک کند.
خود اظهاری مالیاتی چگونه است؟
به طور کلی، همه افراد حقیقی و حقوقی باید مطابق با درآمد خود، اقدام به تکمیل اظهارنامه مالیاتی خود کنند. این فرآیند باید به صورت صادقانه و بدون دخالت شخص ثالثی مانند ممیزان یا کارشناسان صورت گیرد، بلکه آن افراد حقیقی و حقوقی به صورت کاملا صادقانه به تکمیل درآمد و میزان سود سالانه خود در این دسته از فرمها، میپردازند.
مدارک لازم برای تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی
بدیهی است که تکمیل فرایند و تنظیم اظهارنامه مالیاتی به مدارک بسیاری اعم از اطلاعات هویتی که با کارت ملی و یا شناسنامه ثابت میشود. مجوزهای فعالیتهای اقتصادی، درآمد مشمول مالیات، موجودی کالا و محصولات، صورت درآمد به دست آمده و هزینهها، اطلاعات اموال و دارایی، اطلاعات شرکاء، اطلاعات حسابهای بانکی که مرتبط با فعالیت شغلی است. حسابداری مالیاتی به شما در تنظیم این اظهارنامه به شما کمک خواهد کرد.
مراحل و فرایند اصلی تنظیم اظهارنامه مالیاتی
یک خبر خوش که مودیان، به منظور تنظیم و تکمیل اظهارنامههای مالیاتی میتوانند به سایت www.tax.gov.ir مراجعه کنند و پس از وارد کردن اطلاعات مورد نیاز اعم از کد ملی، حسابداری، ترازنامه و غیره به منظور تکمیل و تنظیم اظهارنامه مالیاتی اقدام نمایند. این سایت خدمات مالیاتی را به صورت آنلاین انجام داده و پاسخ به فرد متقاضی ارسال خواهد شد.
چه مواردی باید در هنگام تنظیم اظهارنامه مالیاتی وارد شود؟
پس از ورود به سامانه مذکور، لازم است اطلاعات مختلفی را تکمیل کنید. این اطلاعات شامل مشخصات شخصی، اطلاعات حساب بانکی، جزئیات مدیر عامل و هیئت مدیره، تعداد کارمندان، جزئیات سهام، فهرست واردات و صادرات، موجودی مواد و کالا، جزئیات فروش داخلی و خارجی، درآمد ناخالص از پیمانکاری، درآمد اتفاقی، سود خالص، گردش حساب و موارد مشابه است. حتما اگر دسترسی به یک مشاور و وکیل مالیاتی دارید از وی راهنمایی لازم را قبل از پز کردن اطلاعات بگیرید.
نحوه پیش ثبت نام در اظهارنامه مالیاتی
پیشنهاد میشود که کلیه مودیان به منظور پیش ثبتنام اظهارنامه مالیاتی، به سایت tax.gov.ir مراجعه کنند و سپس از دکمه پیش ثبت نام، اقدام نمایند. یک مشاوره مالیاتی حتما به شما پیشنهاد میکند که پیش ثبت نام را برای ثبت مراحل بعدی، انجام دهید.
مراحل ثبت نام الکترونیکی اظهارنامه مالیاتی
به منظور فرایند ثبت نام الکترونیکی برای ارسال اظهارنامه مالیاتی، کافی است که آدرس سایت tax.gov.ir، را جستوجو نمایید و سپس از قسمت ثبت نام، برای ثبت نام و همچنین وارد کردن سایر اطلاعات اعم از مشخصات، رمز عبور و غیره اقدام نمایید.
روش تنظیم اظهارنامه مالیاتی الکترونیکی
بسیاری از افراد دغدغه این را دارند که چه طور باید اظهارنامه مالیاتی را تکمیل نمایند و در پاسخ باید گفت که باید به سامانه اینترنتی tax.gov.ir مراجعه نمایند و پس از وارد کردن رمز عبور، کد رهگیری، ترازنامه، میزان سود و زیان و… به منظور دریافت اظهارنامه مالیاتی اقدام نمایند.
زمان بررسی اظهارنامه های الکترونیکی مالیاتی
اظهارنامههای مالیاتی تا ۱۲ ماه یا همان یک سال، پس از ارائه به اداره مالیات مورد بررسی قرار میگیرند و به درخواست و کلیه اظهارنامه های مالیاتی رسیدگی خواهد شد.
اصلاح اظهارنامه مالیاتی پس از تسلیم آن
بسیاری از افراد در زمان تنظیم اظهارنامه مالیاتی دچار اشتباه میشوند و بدیهی است که نگران آن نیز هستند. گفتنی است که کلیه مودیان در مهلت یک ماه پس از تکمیل اظهارنامه مالیاتی، قادر به ویرایش و اصلاح آن خواهند بود.